Ewa Helzen

”Man ska har kul när man målar akvarell, och om det inte blir som man tänkt sig så är det ju ändå bara ett papper man målat på. Man kan försöka våga och chansa lite för att utvecklas.”

För 25 år sedan bodde jag i Berlin under några år och där fick jag min grundutbildning i akvarellmålning. Under samma tid avslutade jag mitt arbete som revisor i en av de större revisionsbolagen i Sverige där jag också under 15 års tid utvecklat och hållit kurser i revisionsteknik, vilket naturligtvis är raka motsatsen till akvarellteknik.  Min glädje att försöka förmedla det jag kan och se hur andra utvecklas och tar till sig av min inspiration och entusiasmen är stimulerande för mig.

Jag bor viss tid av året på Malta, där jag under 17 års tid regelbundet en gång i veckan inspirerar och undervisar andra Maltasvenskar här. Vi har så fantastiskt roligt och jag kan verkligen se hur de utvecklas. Under flera år på Malta målade jag med flera skickliga akvarellmålare både kroki, open air, och porträtt. Den person som inspirerat mig mest vad gäller akvarelltekniker är en av Maltas skickligaste akvarellmålare Debbie Caruana Dingli. Hon målar bl.a. fantastiska porträtt och gav tydlig och konstruktiv kritik när jag under flera år målade för henne.

Jag målar vad som helst som jag känner för, vilket blir att jag målar många olika motiv som porträtt, blommor/frukt, stilleben, natur, glas och annat. Jag målar mest på Saunders Waterford lösa blad 300 gram ibland 600 gram som jag fäster på en skiva. Jag lägger alltid en bok eller något under skivan med papperet på så jag får en liten lutning så att färgerna kan rinna. De färger som jag använder är mestadels av märket Daniel Smith och i tub.

Det du kan lära dig av mig är kanske lite tips och trix som jag skaffat mig genom min långa erfarenhet och mitt experimenterande samt mångårigt lärande från mer erfarna skickliga akvarellmålare  t.ex. hur man bygger upp bild/koposition, hur man nyttjar penslarna och färgerna för att få fram önskad bild.

Min uppfattning är att man ska har kul när man målar akvarell och att om det inte blir som man tänkt sig så är det ju bara ett papper man målat på. Man kan försöka våga och chansa lite för att utvecklas. Det är också lärorikt att titta på andra som målar akvarell för att inspireras och lära sig något nytt och därefter våga ta ut svängarna och utveckla sin “egen stil”. 

Klicka gärna på bilderna för att titta på mina målningar.