Kalle Nilsson

”Jag fascineras ständigt av processen då vatten och pigment samverkar och skapar så stor del av känslan och uttrycket i bilden. Och så tycker jag att det är väldigt snyggt. En riktigt lyckad akvarell är både färgstark och ren på samma gång.”

Att måla akvarell är ganska nytt för mig. Sedan tidig ålder har musiken varit det estetiska uttryck jag sysslat med. I tonåren spelade jag i diverse band och i många år arbetade jag sedan som musiklärare. Sedan 15 år arbetar jag som rektor inom gymnasieskolan. Musicerandet finns fortfarande kvar, men för några år sedan kände jag behov av en ny hobby, något som snabbt och enkelt kunde uppta min tid och ge möjlighet att stänga av jobbet. Någon form av ”återhämtningsaktivitet”.
Intresset för den visuella estetiken kommer från min far, Stig Nilsson. Han har sysslat med måleri i olika former i hela mitt (och sitt) liv. Allt från att restaurera gamla takmålningar via ådring och marmorering till just akvarell, ständigt uppmärksam på ytskikt i alla dess former. Han har påverkat mig och skapat intresse för det estetiska när det gäller kulörer, valörer och texturer.
Jag fastnade för akvarellmåleri av olika skäl; väggarna i mitt föräldrahem kläddes av pappas akvareller. Jag satt gärna och såg på när han lät motiv växa fram på det vita pappret. Mycket handlar om det rent tekniska. Jag fascineras ständigt av processen då vatten och pigment samverkar och skapar så stor del av känslan och uttrycket i bilden. Och så tycker jag att det är väldigt snyggt. En riktigt lyckad akvarell är både färgstark och ren på samma gång.

Jag är uppvuxen på västkusten och har tillbringat alla mina somrar i Bohuslän så det är framförallt där jag hittar mina motiv; hav, berg, himlar och byggnader. Dessa byggstenar skall sedan sättas in i ett sammanhang. Ofta blir det kvällsljus. Spelet mellan den varma mjuka kvällssolen och de skarpa skuggningarna tilltalar mig. Här lämpar sig akvarellen som metod och medium väldigt väl.
Min erfarenhet som relativt nybliven akvarellmålare är att mycket handlar om tur om en målning skall bli lyckad eller inte. Du behöver givetvis en viss skicklighet i måleriet men också otroligt mycket tur. En akvarell lever till stor del sitt eget liv tills pappret torkat. Jag märker dock att ju mer jag målar och ju mer jag vågar, desto oftare är turen där. Det här vill jag gärna förmedla till andra som också vill lära sig bemästra tekniken.

Under mitt pass kommer jag därför att fokusera på vikten av att våga måla med mycket vatten och mycket pigment. Att försöka skapa kontraster i bilden för att bygga ett djup. Jag kommer även visa hur jag resonerar och går tillväga när jag omsätter ett foto till en målerisk bild.

Klicka gärna på bilderna för att titta på mina målningar.