Marie Andersson

”Ljuset och själva berättelsen i målningen är något jag tycker är viktigt, eftersom jag hoppas att åskådaren ska få uppleva en känsla eller ett minne. Jag brukar också lägga vikt vid vad mina tänkta motiv har för former och hur man kan förenkla måleriet genom att använda färger med passande egenskaper.
Med andra ord: Hur man kan lura hjärnan?”

Hos mig kommer du, bland annat, att få lära dig att måla det vita vinterfjället med ljus och skuggorna för tiden på dagen men också för årstiden. Vi kommer också lägga till några taniga fjällgranar eller kanske en knotig fjällbjörk.

Marie Andersson heter jag och arbetar i dag heltid som akvarellkonstnär. Att hålla akvarellkurser är en stor och jätterolig del av mitt arbete och jag tycker verkligen att det är en ynnest att få dela med mig av mina erfarenheter, tips och trix.

När det gäller mitt eget målande så är ljuset och själva berättelsen i målningen något jag tycker är viktigt eftersom jag hoppas att åskådaren ska få uppleva en känsla eller ett minne. Jag brukar också lägga vikt vid vad mina tänkta motiv har för former och hur man kan förenkla måleriet genom att använda färger med passande egenskaper. Med andra ord: Hur man kan lura hjärnan?

Jag har, som många andra, ritat och målat i hela mitt liv men sedan 1992 har jag nästan bara målat akvarell. Anledningen till detta är att jag älskar att experimentera och att jag fortfarande förundras över dessa färgers ”förmåga” att överraska mig och att de ständigt ger mig nya utmaningar när de aktiveras med vatten.

Under denna kurs kommer jag att dela med mig om hur jag bygger upp min målning gällande komposition och perspektiv samt att min tänka plan kan ändras under resans gång. Jag brukar ”följa med” i processen och se var färgerna leder mig eftersom de verkligen kan skapa magi när de blandas med vatten och ”får liv”. 

Följ med på en härlig fjälltur utan krav med känslan av att ”det blir det, det blir” och att ingen målning kommer blir den andra lik. Jag kommer arbeta med en begränsad palett på 4-5 färger av artistkvalitet på tub samt måla på Arches 300 g fin gräng vilket är mitt favoritpapper. 

Förutom detta kommer ni få en hel del andra tips om allt möjligt.
Hur man kan måla sand, stenar, stenrösen
Tips för hur man gör målningen helt platt (när den är klar för att ramas in).
Jag kommer även att visa hur jag experimenterar med mina färger, för att se vissa av deras egenskaper, med tanke på att förenkla måleriet.

Klicka gärna på bilderna för att titta på mina målningar.